3 éves a környezetvédelmi szervezet, a JÖN

A JÖN környezetvédelmi szervezet történetét olyan emberek kezdték el írni, akik megunták, hogy piszkos szemétdombokká hasonlít a közvetlen környezetük.

Ez a történet a Hulladékvadász – a legapróbb önkéntes 2016-os indulásával kezdődött, ami rövid időn belül országos mozgalommá vált. Ennek okán, hogy ez a tevékenység minél tovább életképes maradjon egy közel 1 éves bejegyzési procedúra után 2017. május 31-én hivatalosan is megszületett a JÖN Alapítvány. Az azóta eltelt években váltunk egy többszörösen díjazott és egyik legaktívabb környezetvédelmi szervezetté Magyarországon.

A JÖN egy mozaik szó, ami Jövő Öko-Nemzedéke rövidítése.

Az eltelt években a céljaink mit sem változtak, sőt inkább kiteljesedtek. A szervezetünk hamar felismerte azt, hogy az illegális hulladéklerakások csak az okozat, de ellen edukációs kampányokat indítottunk, hogy törekedjünk az ok megszüntetésére.

Dunamentő kaland 2018 volt Magyarország legnagyobb szemétszedési akciója, amit a fővárosban rendezett a környezetvédelmi szervezet, a JÖN.

A JÖN szakmai csapata és önkéntesei folyamatosan azon dolgoznak, hogy minél több lehetőséget nyújtsanak a tenni akaró emberek számára a természeti-és környezeti értékeink megóvására.

Ilyen lehetőségek:

• hulladékvadászat;
  • szemétszedési akciók szervezése, anyagi fedezetének megteremtése;
  • faültetési akciók rendezése;
  • évszakos edukációs kampányok.

JÖN Környezetvédelmi szervezet évszakos kampányai

A szervezetünk évszakos kampányaival, 30 napos kihívásaival rendszeresen szerepel az országos médiában és felkelti a lakosság figyelmét a tisztább, egészségesebb környezet fontosságára.

A környezetvédelem a mindennapjaink részévé kell, hogy váljon.

Cigicsikkmentes február

2019-ben a JÖN hívta fel a figyelmet elsőként egy minden részletre kiterjedő kampány keretében az eldobott cigicsikkek súlyos környezetkárosító hatására. A közel 30 napos edukációs kampányban nem csak a problémát, hanem annak alternatíváit, megoldási lehetőségeit is bemutattuk. Többek közt csikkszavazó kukát, amit egy televíziós adásban „kukapremier” keretein belül mutattuk be és nem utolsó sorban a zsebhamutartó ,mint a legjobb megoldást a csikkek el nem dobására népszerűsítettük.

Egy eldobott cigicsikk akár 4000-féle toxikus kémiai anyagot is tartalmazhat.

Továbbá felkerestük az érintett állami és céges feleket is, akik az eldobott cigicsikk problémájában érintettek. Így csatlakozott a BKK Zrt. a februári kampányhoz általunk tervezett citylight plakátokkal és együtt szervezetük meg a kampány után az első Cigicsikkmentes Teszedd akciót a Széll Kálmán téren.

Cigicsikkmentes Teszeddet rendeztünk 2019-ben a BKK Zrt.-vel.

A cigicsikkmentes február 2020 a koronavírus miatt maradt el.

Csomagolásmentes május

2018-ban került első alkalommal megrendezésre a hulladék nélküli vásárlás lehetőségeit bemutató 30 napos kihívás, amire az elmúlt 2 évben több ezren csatlakoztak. A hónap kiemelt eleme a Csomagolásmentes flashmob, ahol egy adott napon az ország piacait zöld pólóban lepik el az emberek vászonszatyorral a kezükben hogy bemutassák hogy igen is lehet csomagolásmentesen, hulladék nélkül vásárolni.

csomagolasmentes flashmobok

Az esemény háziasszonya, Tóth Andi zerowaste tanácsadó, a JÖN egyik szakértője volt, aki kiemelkedő szervezésével, tanácsaival, cikkeivel növelte a kihívásos hónap sikerességét. Tavaly közel 20 helyszínen szerveztek flashmob eseményt a JÖN Alapítvány segítségével az emberek.

A csomagolásmentes május 2020 a koronavírus-járvány miatt maradt el.

Ne égess, komposztálj

A szervezetünk őszi kampánya kimondottan az avarégetés súlyosan egészségkárosító országos problémájára hívja fel a figyelmet, illetve a komposztálás népszerűsítését tűzi ki célul. Mindemellett az őszi faültetés fontosságára is felhívja a figyelmet és a lakosságnak lehetőséget biztosít fák ültetésére a JÖN faültetési nagyköveti programjával.

2019. őszén egy budapesti faültetési akció alkalmával több száz fát ültetünk el.

Eddigi eseményeinken több száz fát ültettünk, amik közt voltak általunk szervezett lakossági és céges faültetési események is. A faültetés már a szervezetünk elindulása óta szerepel a tevékenységeinkben.

Hulladékvadász by Zeewa

A környezetvédelmi szervezetünk egyik kiemelkedő célkitűzése az illegális hulladéklerakások megszüntetése. Az eddig eltelt években több mint 5000 illegális hulladéklerakással kapcsolatos bejelentést kaptunk és ennek több mint a felének az eltakarításában működtünk közre vagy szerveztünk a helyszínekre szemétszedési akciókat.

Zeewa adományozása rendszerének köszönhetően a Szilas-patak egyik szakasza megtisztult.

Másfél év fejlesztés után megújult 2020. január 10-én a Hulladékvadász mozgalom rendszere, ami nem csak egy szimpla websablon csere volt, hanem egy új, innovatív rendszer fejlesztése, ami a bejelentésektől egészen a szemétdombok eltakarításáig mindenre lehetőséget ad.

Blokklánc-technológia az átlátható adományozási rendszer

A szervezetünk alkalmazta a világon elsőként a környezetvédelemben az illegális hulladéklerakások eltakarítására a blokklánc-technológiát, aminek lényege a transzparencia. Minden adományt – még a legapróbbakat is – nyomon lehet követni, hogy tényleg arra lett-e elköltve, amire szánta a támogató.

Zeewa token, a jutalom

A megújult rendszer felhasználóit úgynevezett Zeewa tokenben jutalmazza, amit a CoinCash nevű nemzetközi valutaváltónál pénzzé is válthatnak. További részletek a Zeewa token oldalon.

Csatlakozz hozzánk, légy te is JÖNkéntes!

A Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány “JÖNkéntes, az igazi szuperhős” néven új aktivista programot hirdet, amivel lehetőséget ad a tenni akaró embereknek a környezetünk megóvására.

Mi nem beszélni szeretnék a problémáról, hanem megoldani azt. Erre egy kiváló példa a Hulladékvadász mozgalmunk!

Ha Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő csapatához szeretnél tartozni, akkor kattints a Csatlakozom menüpontra.

Támogasd munkánk és mi elvégezzük helyetted a piszkos munkát!

Tennél a környezetünk megóvásáért, de nincs rá időd? Akkor támogasd a munkánk anyagi vagy tárgyi felajánlással. A szervezetünknek jelenleg 7 állandó támogatója van havi 15 000 forint értékben, ami nagyon megtisztelő, de sajnos még a könyvelő díjának a kifizetésére se elég.

A lakossági támogatások alakulását a JÖN támogatói falán lehet nyomon követni.

A tevékenységeink fenntartásához cégeknek hoztunk létre céges csapatépítő eseményeket, amiből sikerült bevételre szert tennünk eseményeinkre, fejlesztéseinkre, de a koronavírus miatt ez a plusz bevétel még kilátástalanabb helyzetbe sodorta az amúgy is alulfinanszírozott szervezetünket.

A JÖN környezetvédelmi szervezet támogatási lehetőségei:

• Banki átutalással:
    JÖN Alapítvány (Budapest)
    Számlaszám: 16200151-18537255  – Magnet Magyar Közösségi Bank Zrt.
  • Bankkártyás fizetéssel
    A megújult Hulladékvadász by Zeewa oldalán nem csak a JÖNt, hanem szemétszedési akciók megvalósulását is lehet támogatni.
  • Virtuális fizetőeszközökkel:
    Bitcoin adományozás
     és minden más virtuális fizetőeszközzel lehet támogatni a szervezetünk fennmaradását.
  • JÖN Környezetvédelmi nagykövetek
    Légy patrónus és ismerd meg a környezetvédelmi nagyköveteinket és támogasd egyéni környezetvédelmi céljaik elérését.

A JÖN Alapítvány, mint környezetvédelmi szervezet tovább folytatja a megkezdett munkát, ami nélkületek nem sikerülhet!