fbpx

Tóth Andrea, Háztartásom hulladék nélkül

Tóth Andrea neve mára már összeforrt a tudatos háztartás vezetésével, a környezettudatos gyermekneveléssel. A személye szinte egyedülálló példa Magyarországon. Igazi ikon, akit követendő példaként tudunk teljes szívből ajánlani minden fiatal és tapasztalt családanyának.

Na de pontosan ki is ő, mik a céljai? Erről Andi bemutatkozójából mindenre fény derül.

Tóth Andrea vagyok, egy 3 gyerekes családos anyuka, dolgozó nő, háziasszony, és feleség. Közgazdászként végeztem 1995-ben. 10 évvel ezelőtt kezdett komolyabban foglalkoztatni a környezetvédelem, illetve a környezettudatos és egészséges életmód bevezetése a családomba, háztartásomba. 2016.  januárban egy angol nyelvű cikk hatására, korábbi környezettudatos életemet drasztikusan elkezdtem megváltoztatni, tovább fejleszteni.

Tóth Andrea, Háztartásom hulladék nélkül
Tóth Andrea, Háztartásom hulladék nélkül

Háztartásom hulladék nélkül
A nulla hulladékot termelő háztartás olyan háztartás, amely nem vagy elhanyagolható mennyiségű hulladékot termel.  Egy ilyen háztartásban gyakorlatilag nincs szemét. Saját háztartásomban is még van hova fejlődni, hogy ezt az állapotot elérjem. Fejlődésem folyamatát a Háztartásom Hulladék Nélkül című blogon keresztül ismertetem meg hasonló gondolkodású emberekkel, családokkal.

A blogban olyan praktikus ötleteket és tapasztalatokat osztok meg olvasóimmal, amelyek segítségével, egy sokkal zöldebb, környezettudatosabb, és mindenekelőtt minimális hulladék (kommunális és szelektív egyaránt) termelő háztartást tudnak vezetni. Életünk része lett, hogy figyelünk a szemét termelésünkre, minden pillanatban már tudat alatt is keresem az alternatív, környezettudatos, és minél kevesebb hulladékkal járó megoldásokat.

Tény, hogy egy országban, így Magyarországon is, a vállalatok szeméttermelése mellett, a háztartások hulladéktermelése jelentős részt foglal el az ország teljes szemétmennyiségének keletkezésében. Hiszem, hogy ha minél több háztartás tudatosan elkezd figyelni a háztartási szemét mennyiségének minimalizálására, akkor a nem vagy nehezen lebomló anyagokra irányuló kereslet hosszú távon képes lesz annyira lecsökkenni, hogy ehhez a vállalatoknak is alkalmazkodniuk kell. Ezzel eljuthatunk oda, hogy az egyedi háztartások nagyban hozzájárulhatnak a környezetünket elborító szemét csökkentéséhez, már egészen azok gyártásától kezdődően.

A blog írással párhuzamosan a facebook közösségi felületen saját oldalt és csoportot indítottam, azzal a céllal, hogy egymással további tapasztalatokat tudjunk cserélni, illetve a hasonló gondolkodású, érdeklődésű emberek összegyűjtése mellett, még több emberhez eljusson a közös cél. A csoport 2 év alatt meghaladta a 13.000-es taglétszámot, és folyamatosan bővül. Emellett egyéb online felületen is megtalálhatóak azok az anyagok, amelyek segítik a hulladékot minimalizálni szándékozókat a változtatásban, változásban (Pinterest, YouTube, Instagram, Hulladekvadasz.hu önálló rovat).

Médiamegjelenések
A témára és a csoport gyors növekedésére már több média is felfigyelt, rádiós és televíziós műsorokba is meghívást kaptam (Rádió1, Rock FM, Karc FM, Klub Rádió, M5, OzoneTV, RTL, Rákosmente TV). Rendszeresen kapok meghívást különböző iskolai előadásokra, klubokba, civil szerveződések eseményeire, kerekasztal beszélgetésekre, workshopokra.

Céljai
Célom, hogy a segítségemmel, tanácsaimmal, egyre több háztartás és család tudatosan figyeljen a hulladék termelésére, annak minimalizálására, lássák azt, hogy egy hétköznapi háziasszony is képes rá, különösebb erőfeszítés nélkül, csupán egy kis odafigyeléssel.

Tóth Andrea mellett a többi szakértőnket ide kattintva lehet megtekinteni.


Ha bármilyen szakmai kérdésed lenne vagy csak tanácsra lenne szükséged, akkor az alábbi űrlap kitöltésével felteheted szakértőnk számára.