Share:
Blog Image

Erdők Világnapja – Március 21.

Az Erdők Világnapja alkalmát minden év március 21-én ünnepeljük. Az ENSZ 2013-ban hozta létre eme jeles napot a Föld tüdejét alkotó erdők tiszteletére.

Az erdő a Föld tüdeje, nélküle nem lehetne oxigén alapú élet a bolygón. Létezése során szén-dioxidot köt meg, oxigént termel, árnyat ad, párologtatással hűti a Föld felszínét, az egészséges vízkörforgás egyik kulcsszereplője. Az erdők lassítják a klímaváltozást, szűrik a por- és zajszennyezést, segítik a talajmegőrzést és élőhelyet nyújtanak számos embernek, állatnak, hasznos beporzónak.

8000 éve még a Föld szárazföldi területeinek felét borította erdő, ma már csak alig egyharmadát. Minden percben egy futballpályányi erdő tűnik el a Földről, és velük több 100 erdei állat- és növényfaj minden egyes nap! – forrás fna.hu.

Az erdők folyamatosan változó, élettel teli, összetett ökológiai rendszerek – a biológiai sokféleség legnagyobb őrzőiként a szárazföldi állat- és növényfajok több mint 80%-ának adnak otthont. Munkát, élelmet és menedéket adnak közel 1,6 milliárd embernek, és nem csak fával és élelemmel látják el az emberiséget.

A nemzetközi Erdők Világnapja alkalmával a világ több pontján figyelemfelkeltő rendezvények, események kerülnek megrendezésre, hogy nagyobb figyelmet kaphassanak az erdőket veszélyeztető anomáliák. Többek közt az illegális fakivágások, a trópusi esőerdők kiirtása, vagy éppen az illegális hulladéklerakások elszaporodása erdős területeken.

Hamarosan faültetési programot indítunk, amihez aktivistákat, részvevő csoportokat keresünk. Ha te is csatlakoznál csapatunkhoz ide kattintva teheted meg.

svg Scroll To Top