Blog Image

Környezetbarát csomagolások – JÖN Alapítvány a Bonum Tv-ben

Környezetbarát csomagolások témájával kapcsolatban szerepelt a Bonum Tv -n Szebenyi Péter, környezetmérnök, a JÖN Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A műsor szerkesztői arra voltak kiváncsiak, hogy milyen környezetbarát csomagolások, védjegyek léteznek, illetve milyen alternatívákkal találkozhatunk a mindennapokban, ha környezetterhelésünket csökkenteni szeretnénk. A Bonum Tv Délelőtt című adása az alábbi videón tekinthető meg.

Az alapítványunk kuratóriumi elnöke előadása alatt bemutatta a hulladékvadász mozgalom pólóját, ami csak és kizárólag öko-tex alapanyagokból készül. Az alapítványunk minden lehetőséget kihasznál arra, hogy tevékenységével ne csak a köz érdekeit, hanem a természet érdekeit is figyelembe vegye. Ezért döntöttünk úgy, hogy csak is kizárólag öko-tex alapanyagokból készítettjük el mozgalmunk hivatalos pólóját. A pólóról bővebben ide kattintva lehet olvasni.

Teszedd 2017 szemétszedés a Népszigeten, Budapest XIII. kerületében. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Mi is az az öko-tex környezetbarát alapanyag?
Az Öko-Tex szabvány textiltermékek és az azokon alkalmazott kellékek számára kidolgozott, humánökológiai szempontok szerint összeállított vizsgálati és tanúsítási rendszer. Előírja a textil- és ruhaipari gyártásban használt anyagokban előforduló kémiai anyagoknak azt a még megengedett mennyiségét, ami az emberi szervezetre nézve nem jelent veszélyt. A nemzetközi Öko-tex szervezethez tartozó akkreditált vizsgáló intézetek hivatottak arra, hogy a termékeket ebből a szempontból minősítsék és ezt követően rendszeresen ellenőrzik, hogy az OEKO-TEX tanúsítványt megszerzett termékek folyamatosan teljesítik-e az előírt követelményeket. Ez biztosítja a fogyasztóközönség számára, hogy az OEKO-TEX megkülönböztető jelzéssel ellátott termékek az egészségre nézve nem ártalmasak. Magyarországon és néhány környező országban az OEKO-TEX tanúsítványok kiadására az INNOVATEXT Zrt. jogosult.

Környezetbarát csomagolások témakörével rendszeresen foglalkozunk az alapítványunk által üzemeltetett, hulladekvadasz.hu -n.

A JÖN Alapítvány korábbi sajtó, illetve média megjelenései ide kattintva elérhetőek.