fbpx

Zöldülj otthon,

hogy ne a penész egyen meg!

Már mindent kipróbáltál, amit a karanténban lehet?

A koronavírus okozta világjárvány miatt az emberek többsége az otthonaik falai közé kényszerült. Ennek ellenére mi úgy gondoljuk ez egy remek alkalom a tanulásra. A járvány idejére a környezetvédelmi szervezetünk edukációs anyagokkal, online eseményekkel segíti a környezetbarát életmód könnyed elsajátítását. Csatlakozz hozzánk!

Zöldülj otthon kampány céljai

Kertészkedés

Az önfenntartás egyik alapja a kertészkedés. Az otthoni zöldség-gyümölcs termesztésnek a népszerűsítésébe kezdünk, amit a kertes házakban és lakásokban élőknek ajánlunk a figyelmébe. 

Energiatudatosság

A klímaváltozásnak egyik okozója a helytelen energiafelhasználás, amihez nem csak a cégek, hanem mindenki egyesével így vagy úgy, de hozzájárul.

Itt az idő ezen változtatni!

Hulladékmentesség

A világjárvány idején is lehet hulladék nélkül élni, lemondások nélkül, okosan, betartva minden higiéniai előírást. A zöldülj otthon kampány során bemutatjuk, hogy hogyan csináld!

”Csak az unalmas ember unatkozik.“

Ha csatlakozol a kampányhoz, akkor garantáljuk, hogy nem fogsz unatkozni. Az edukációs kampány a világjárvány végéig tart, ami alatt szinte minden nap valamilyen online megosztott edukációs tartalommal jelentkezünk.

Ami a wc-papír után a legfontosabb, az étel!

Aggódsz, hogy nem lesz mit enned világjárvány idején?

Kezdd el megtermelni otthon kertészkedve a zöldség-gyümölcs ellátmányodat. Ehhez a korábbi évekhez hasonlóan a JÖN ismét a kertészkedés népszerűsítésébe kezd a kertes házakban és a lakásokban élő lakosok számára, nem utolsó sorban az egészséges életmód jegyében.

Célunk az, hogy egyre többen mélyüljenek el az önellátásban, a bio zöldségek és gyümölcsök termesztésében. Mindemellett a komposztálás népszerűsítését és az otthoni faültetések ösztönzését is tartalmazza.

A kertészkedés népszerűsítésének az elemei:
– zöldség és gyümölcs termesztés népszerűsítése otthonainkban;

– egészséges életmód gyakorlása;
faültetés;
– komposztálás.

#zöldüljotthon közösségi csoport

A facebookon létrehoztunk egy közösségi csoportot, ahova bárki beléphet és a környezetbarát életmód elsajátításával kapcsolatban ismeretanyagokat szerezhet vagy megoszthatja egyéni sikereit másokkal. Úgy gondoljuk, hogy ez is csak együtt sikerülhet.

Tudatos energiafogyasztás, smafu?

Önkéntes karantén idején jóval több elektromos eszközt használunk. A zöldülj otthon kampányban az elektromos és elektronikai eszközök tudatos használatára hívjuk fel a figyelmet, amivel hozzájárulhatunk a klímaváltozás csökkentéséhez.

Sajnos a legalapvetőbb probléma sok esetben, hogy a fogyasztók tudattalanul is hozzájárulnak az otthoni fogyasztásukkal a klímaváltozás súlyosbításához.

Az energiatudatosság, a klímavédelem jegyének elemei:
– fogyasztási szokások tudatosítása;
– figyelemfelkeltő cikkek az egyes elektromos/elektronikai cikkek fogyasztásáról;
– praktikus tanácsok, kihívások az energiahasználat jelentős csökkentésére.

Ne hagyd a NAV-nál az 1%-odat!

Van 1 %-od a környezetünk megóvására? A Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítványunk  most első alkalommal, 2020-tól tudja gyűjteni a magyar állampolgárok adófelajánlását.

Név: Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány
Adószám: 18903221-2-41

Többek közt a nekünk felajánlott adó 1%-ot felhasználjuk:
– faültetési akciókra;
– szennyezett területek rendbehozatalára;
– szemétszedési akciókra;
– edukációs programokra;
– szemléletformáló kampányokra.

A kampány JÖN nagykövetei

Szebenyi Péter

Szebenyi Péter

Szebenyi Péter, környezetvédelmi influencer, a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány kuratóriumi elnöke. Úgy gondolja, hogy a világjárvány egy idő jel arra, hogyha nem vigyázunk a környezetünkre később még rosszabb is jöhet. Az edukációs kampányban: kertészkedési, komposztálási, újrahasznosítási tanácsokat fog megosztani.

valentyik-anna

Markó-Valentyik Anna

Markó-Valentyik Anna Junior Prima-díjas magyar színésznő, bábművész, rendező, környezetvédelmi aktivista. 2018 óta Zölden Győrben címmel blogot vezet. 2020-tól a JÖN Alapítvány környezetvédelmi nagykövete. Célja az otthon ragadt emberek, valamint a színházi szakma tájékoztatása a környezetbarátabb mindennapok alternatíváiról.

Zathureczky-Zsolt

Zathureczky Zsolt

Zathureczky Zsolt, földharc instruktor, a JÖN környezetvédelmi nagykövete egy igazi harcos, aki a vírusjárvány idején már nem az edzőteremekben, hanem otthonról harcol, hogy minél többen maradjanak otthon. Az edukációs kampányban edzés tippeket, tanácsokat oszt meg zöldebben.

Hamarosan!

Hamarosan további JÖN környezetvédelmi nagykövetek más és érdekes szakterülettel kapcsolatban csatlakoznak az edukációs programhoz.

A környezetvédelmi tevékenységeink támogatási módjai / Köszönjük!

Anyagi támogatással támogasd tevékenységeinket:

Banki átutalással és paypalen keresztül támogathatod a szemétszedések szervezésével és népszerűsítésével foglalkozó honlapunkat.

– JÖN Alapítvány (Budapest)
Számlaszám: 16200151-18537255  – Magnet Magyar Közösségi Bank Zrt.
IBAN: HU59 16200151-18537255-00000000

Támogatási lehetőség Paypal-en keresztül

[wpedon id=1209]

Tárgyi eszközzel is támogathatod a munkánkat:

– steril szemetes zsákokkal,
– steril gumikesztyűkkel,
– oktatás és konferenciák részére oktatói teremmel,
– „roadshow” jellegű társadalmi értékformáló programokhoz környezetvédelemhez kapcsolódó játékokkal,
– hazai programokon való részvételhez kedvezményes utazási és ellátási lehetőséggel,
– nem könnyen romlandó étellel és ásványvízzel a rendezvényeinkhez.

Elérhetőségek

További információért az alábbi telefonszámon lehet érdeklődni:  +36 30 14 01 238, illetve e-mail formájában a kapcsolati űrlapunk kitöltésével.