Miért fontos?

Nincs füst, csak tiszta levegő

Az avar, a zöldhulladék elégetése súlyos betegségeket okozhat. Országosan több helyen teljesen vagy időszakosan tiltott.

Értéket teremt

A zöldhulladék komposztálásával nem csak a füsttől szabadulunk meg, hanem értékes humuszt állítunk elő.

Közösségteremtő

Magyarországon napról napra egyre többen komposztálnak. Népszerű közösségi terek, csoportok jönnek létre, például a KomPOSZTolok facebook csoportunkban.

Ne égess, komposztálj! címmel a szervezetünk a tavaly őszi kampányához hasonlóan ismét a komposztálás népszerűsítésébe kezd.

Ne égess, komposztálj!

Az ősz beálltával a lehulló levelek és kerti zöldhulladék problémáját sokan komposztálás helyett égetéssel oldják meg, amivel nem csak a saját, de a környezetük egészségét is veszélyeztetik.

szervezetünk kampánya kimondottan az avarégetés súlyosan egészségkárosító országos problémájára hívja fel a figyelmet, illetve a komposztálás népszerűsítését tűzi ki célul. A kampányban több új esemény és megmozdulás is belekerült.

Ne égess, komposztálj! 2018 kampány elemei

• Szemléletformáló cikkek a hulladekvadasz.hu komposzt rovatában,
  • Komposztáló-szépségverseny, ami a hulladekvadasz.hu honlapon keresztül kerül megrendezésre,
  • Csúzlis magültetés, komposztgranulátummal,
  • Komposztálás népszerűsítése a közösségi médiában,
  • Komposzt-barát és komposztáló kereső webes és applikációs környezetben,
  • Rendezvényeken való megjelenés, előadások,
  • “X vegyszer” – a titkos összetevő.

A kampány több különböző eseményeiről a hulladekvadasz.hu -n és a komPOSZTolok facebook oldalon lehet első ízben értesülni. A kampányunkhoz több a témában érdekelt társadalmi szervezet csatlakozását is várjuk, hogy minél szélesebben tudjuk az országos problémát orvosolni. Az országos kampány október első hetében indul és egészen november végéig tart.

Mi csak annyit kérünk:

Ne égess, komposztálj!

Komposztáló-szépségverseny a komposztálás népszerűsítéséért, avagy nevezz be komposztálóddal és mutasd meg, hogy Te hogyan csinálod!

Október első hetétől lehet nevezni a JÖN Alapítvány “Ne égess, komposztálj!” őszi kampányban meghirdetett igazán egyedi szépségversenyre. A regisztrációs űrlap kitöltésével és a komposztról készült kép beküldésével bárki indulhat az eseményen.

A JÖN Alapítvány október hónap végéig várja a beérkező nevezéseket, ami után november 1-jével megkezdődik a verseny, Magyarország legszebb, leghasznosabb, legnagyobb, legtermékenyebb lakossági komposztáló díjáért.

A beküldött nevezések, akkor válnak elfogadottá, ha az űrlapon minden mezőt megfelelően kitöltött a résztvevő. Az eredményhirdetés december 1-én  az online felületen kerül kihirdetésre.

Fontos tudnivalók:

• A nevezési határidő október 31.
  • A szavazás november 1-től 30-ig tart.
  • Kerti és gilisztakomposzttal is lehet nevezni.

Versenyszabályok:

• A nevezési időben beérkezett versenyzők komposztálójáról készült képek felkerülnek a hulladekvadasz.hu honlapjára, ahol a szavazók (olvasók) bárkire szavazhatnak.
  • A legtöbb szavazatot elért versenyző a nyertes és övé a díj és a nyeremény.

A komposztálás népszerűsítéséért támogasd a JÖN-t! / Köszönjük!

Anyagi támogatással támogasd tevékenységeinket:

Banki átutalással és paypalen keresztül támogathatod a szemétszedések szervezésével és népszerűsítésével foglalkozó honlapunkat.

– JÖN Alapítvány (Budapest)
Számlaszám: 16200151-18537255  – Magnet Magyar Közösségi Bank Zrt.
IBAN: HU59 16200151-18537255-00000000

Tárgyi eszközzel is támogathatód a munkánkat:

– komposztálóládák
– kerti eszközök
– komposztáló közösségeknek helyszínt

További lehetőség, amivel segíthetsz

– önkéntes munka: nagy szükségünk van rendszer adminisztrátor és IT támogatásra, bővebben ide kattintva lehet tájékozódni,
– részt veszel az általunk támogatott és a tisztogatok.hu által szervezett szemétszedés akciókon, kirándulásokon,
– a legapróbb önkéntesként a környezetedben észlelt illegális hulladékszigeteket fényképpel/videóval és pontos helyszín meghatározással bejelented űrlapunkon vagy az applikációnkon keresztül,
– odafigyelsz a környezetedre.

További információért az alábbi telefonszámon lehet érdeklődni:  +36/70 77 33 056, illetve a kapcsolati űrlapunk kitöltésével email formájában az alábbi linken ide kattintva tehetik fel kérdéseiket.