Műanyagmentes július 2020

Nemzetközi Műanyagmentes július

A Műanyagmentes július (Plastic Free July) egy az egész bolygót behálózó adott hónapra szóló kihívás, mely több millió ember számára segít az egyszer használatos műanyagtermékek mellőzésében, alternatíváinak ajánlásával.

Mindemellett a kihívásban résztvevők hozzájárulnak a műanyag-hulladéktermelés csökkentéséhez és az azok által okozott hulladékszennyezések megelőzéséhez.

A műanyagmentes kihívás eszközei

Műanyag-hulladékszennyezés

Felhívja a figyelmet

A műanyagmentes július kihívás közel egy évtizede kelti fel az emberek figyelmét az eldobható és a helyettesíthető műanyagok által okozott hulladékproblémára, hulladék-szennyezésre.

Vászonzsák a műanyag zacskók helyett

Megoldást kínál

A 31 napos edukációs hónapban nemzetközi szinten civil és állami szervezetek mutatják be hogyan milyen alternatívákkal lehet műanyagmentes életmódot folytatni.

Közösségteremtő

A figyelemfelkeltő megmozdulás évről évre több millió embert ösztönöz, közösségeket hoz létre, formál és ösztönöz.

Műanyagmentes július 2020

Események / előadások listája

Műanyagmentes július előadás kezdőknek és haladóknak (videó) | Wesselényi 17

Műanyagmentes alternatívák

Műanyagmentes zero waste

Kezdő lépések

Otthon

Munkahely zero waste

Munkahelyen

Közösségben

Iskolában

Vendéglátásban

vállalkozás-műanyagmentes

Vállalkozásban

csomagolasmentes flashmobok

Eseményeken

Csatlakozz
a kihíváshoz!

Az utóbbi években egyre nagyobb sikernek örvendő kezdeményezéshez egyre többen csatlakoztak. A 2019-es eseményhez globálisan rekordot jelentő számban több millióan csatlakoztak, aminek hatása egyre jobban érezhető a mai mindennapokban. Nem csak az adott hónapra volt hatással, hanem az év többi napján létrejövő lakossági fogyasztásra is.

Többek közt ezen hatások leginkább a vendéglátásban szembetűnő, ahol a korábbi műanyag szívószálakat mellőzték, műanyag evőeszközöket elhagyták, lecserélték tartósra, fenntarthatóbb eszközökre.

Európában 2021 lehet a fordulópont!

Egyszer használatos műanyag termékeket betiltja az EU, avagy 2019-ben jóváhagyta az EP a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítását célzó szabályokat.

A strasbourgi plenáris ülésen 560:35 arányban megszavazott, még az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács jóváhagyására váró egyezség értelmében betiltják többek között a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat, és ezeket kizárólag fenntartható anyagokból lehet majd készíteni.

2020 = lehetőség a felkészülésre

A Műanyagmentes július 2020 kihívása lehetőség arra, hogy felkészüljön a lakosság és nem utolsósorban a cégek a 2021 nyarán életbelépő új szabályozásra.

Már most, a kihívás alkalmával járjunk utána, milyen alternatívák állnak majd a rendelkezésünkre. Kezdésnek mindenképpen szerezzünk be egy többször használható vászonzsákot – ha még nem tettük volna – a vásárlásainkhoz.

Minden apró lépés számít, de jövőre ez a sok apró lépés egyszerre fájó is lehet. Érdemes tehát, ha módunkban áll, időben hozzákezdeni. Cél az egyszer használatos termékek mellőzése mellett a hulladéktermelésünk csökkentése és a mégiscsak keletkező hulladék szelektív gyűjtésének maximális kihasználása.

Erre most lehet lehetőségünk ismét 2020-ban a műanyagmentes július alkalmával, ha csatlakozunk hozzá. Hajrá mindenkinek!

A környezetvédelmi tevékenységeink támogatási módjai / Köszönjük!

Anyagi támogatás

Banki átutalással, bankkártyával és Paypal-on keresztül is lehet támogatni a tiszta környezet megóvásáért fáradozó szervezetünket.

Banki átutalás:

Név: JÖN Alapítvány (Budapest)
Számlaszám: 16200151-18537255  – Magnet Magyar Közösségi Bank Zrt.
IBAN: HU59 16200151-18537255-00000000

Bankkártyás fizetés:

Pár kattintással a Hulladékvadász by Zeewa rendszeren keresztül.

Paypal átutalás:

Tárgyi támogatás

– lebomló szemetes zsákokkal,
– steril újrahasználható kesztyűkkel,
– oktatás és konferenciák részére oktatói teremmel,
– elektromos autóval;
– irodahelyiséggel;
– „roadshow” jellegű társadalmi értékformáló programokhoz környezetvédelemhez kapcsolódó játékokkal,

– hazai programokon való részvételhez kedvezményes utazási és ellátási lehetőséggel,
– nem könnyen romlandó étellel és ásványvízzel a rendezvényeinkhez.

További részletek: tárgyi adomány felajánlás

Elérhetőségek

További információért az alábbi telefonszámon lehet érdeklődni:  +36/70 77 33 056, illetve a kapcsolati űrlapunk kitöltésével email formájában az alábbi linken ide kattintva tehetik fel kérdéseiket.