Miért rossz?

Szennyezi a környezetet

Magyarországon nem csak az illegális hulladéklerakások, hanem a lakossági hulladék elégetése is szennyezi a környezetet.

Betegségeket okoz

Az illegális hulladék égetése által a légtérbe kerülő mérgező anyagok súlyos megbetegedéseket okozhatnak.

Háziállatok

Az illegálisan elégetett hulladék nem csak az emberre, hanem minden élőlényre, például házi kis kedvencre (kutya, macska) is ártalmas. 

A Füst-Öl, avagy a JÖN Alapítvány téli kampánya a fűtési szezonban tapasztalt hulladékégetés ellen, amiben felhívja a lakosság figyelmét az illegális hulladékégetés veszélyeire.

A kép illusztráció, de már láttunk hasonló nagyságú lakossági hulladékégetést is. / Fotó: Kiss Gábor

Közös ügyünk, hogy tegyünk ellene, hiszen a társadalom minden egyes tagját, szegényt és gazdagot is egyaránt érint. Az illegális hulladék égetése által a légtérbe kerülő mérgező anyagok súlyos megbetegedéseket okozhatnak.

Az illegális hulladékégetés ROSSZ!

A téli fűtési szezon javában tart, habár viszonylag enyhe telünk van, így is sokan hulladékkal égethetnek. Ezért figyelemfelkeltő kampányt hirdet a JÖN Alapítvány, amiben a lakosságot minél szélesebb körben igyekszik tájékoztatni a hulladék égetésének a veszélyeiről.

A JÖN Alapítvány Füst-öl kampányát elsősorban az internet adta lehetőségek kihasználásával végezi, illetve vár minden olyan szervezetet (állami vagy civil), akik szívesen csatlakoznának a kampányhoz.
Mint tudjuk a füst nem válogat. Szegényt és gazdagot egyaránt érint. Ha tetszik, ha nem ez országos probléma, amit csak együtt tud megoldani.

Füst-Öl 2018 – 2019 kampány elemei

  • Szemléletformáló cikkek a hulladekvadasz.hu -n,
  • Cigicsikkmentes február
  • Levegő szennyezettségével kapcsolatos flashmobok
  • Közösségi médiaaktívitás
  • Az illegális hulladékégetés és annak veszélyeiről szóló előadások.

Cigicsikkmentes február alkalmával felhívjuk a figyelmet a több tonna szétdobált cigicsikkre és annak környezetkárosító hatására.

Cigicsikkek hevernek az úton, az út mellett, sőt már kimutathatóan az óceánokban is, ami a legújabb vizsgálatok szerint károsabbak a környezetre, mint a szívószálak. Bővebben a hulladékvadász.hu cikkében.

A cigicsikkek nem csak az óceánokban okoznak komoly gondot, hanem a településeinken is. Sajnos a XXI. században is a dohányosok egy része képtelen az elszívott cigit a megfelelő hulladékedényzetbe helyezni. Inkább mindenhova szétpöccentik, dobják, mintha elő lenne írva.

A cigicsikkekmentes február eseménye tartalmazza:

  • Megoldási javaslatokat a cigicsikkek el nem dobására.
  • Egyedi kukák kihelyezése.
  • Szemléletformáló cikkek.
  • Figyelemfelkeltő videók.
  • #nothrow #nemdobomel #cigicsikmentes hashtagek használatának ösztönzése.

Támogasd az illegális hulladékégetés veszélyeiről szóló kampányunkat. / Köszönjük!

Anyagi támogatással támogasd tevékenységeinket:

Banki átutalással és paypalen keresztül támogathatod a szemétszedések szervezésével és népszerűsítésével foglalkozó honlapunkat.

– JÖN Alapítvány (Budapest)
Számlaszám: 16200151-18537255  – Magnet Magyar Közösségi Bank Zrt.
IBAN: HU59 16200151-18537255-00000000
Tárgyi eszközzel is támogathatód a munkánkat:

– tiszta fa tüzelőt a rászorulóknak
– levegő szűrő maszkok
– cigicsikk gyűjtésére, összeszedésére szolgáló eszközök

További lehetőség, amivel segíthetsz

– önkéntes munka: nagy szükségünk van rendszer adminisztrátor és IT támogatásra, bővebben ide kattintva lehet tájékozódni,
– részt veszel az általunk támogatott és a tisztogatok.hu által szervezett szemétszedés akciókon, kirándulásokon,
– a legapróbb önkéntesként a környezetedben észlelt illegális hulladékszigeteket fényképpel/videóval és pontos helyszín meghatározással bejelented űrlapunkon vagy az applikációnkon keresztül,
– odafigyelsz a környezetedre.

További információért az alábbi telefonszámon lehet érdeklődni:  +36/70 77 33 056, illetve a kapcsolati űrlapunk kitöltésével email formájában az alábbi linken ide kattintva tehetik fel kérdéseiket.