Május 20. a Méhek világnapja

Méhek világnapja minden év május 20-ára esik, amit 2018. óta ünnepel a világ. Az esemény célja felhívni a figyelmet a méhek kiemelkedő fontosságára.
Egy legenda szerint Albert Einstein, a világhírű fizikus azt mondta a méhekről:
„Ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl”
Annyi biztos, hogy van valóságalapja ennek a kijelentésnek, hiszen szinte minden mezőgazdaságban termelt vagy a konyhakertünkben ültetett növényeiknek szüksége van a méhek áldozatos munkájára, a beporzásra.
Méhek világnapja egy nap a évben, amikor a méhekre szegeződik a figyelem.

Nélkülük nem lenne termés, nem lenne zöldség, gyümölcs az asztalon és az emberiség és az élővilág java része éhen halna.

Miért pont május 20. a Méhek világnapja?

Ezen a napon, (1734.) május 20-án született Anton Janša, az európai méhészet kiemelkedő alakja. Ő volt első osztrák méhészeti iskola egykori vezetője és a kimagasló méhészeti munkásságának állítanak emléket ezzel, amit az Egyesült Nemzetek Szervezete hagyott jóvá.
Az Európai Unió évi méztermelésének 10%-át a magyar méhek adják!
Veszélyben a méhek! Több civil szervezet, illetve az évek alatt több kezdeményezés indult el a méhek védelme érdekében, hiszen a mezőgazdaságban használt vegyszerek tömegével pusztítják ezt az igen hasznos élőlényt. A sikeres zöld lobbinak hála több országban, így az utóbbi időben az Európai Unióban is több vegyszert betiltottak a méhek védelme érdekében. Ezen sikerek mellett fontos felhívni és megteremteni a méheknek a természetes környezetet és ebben segít a környezetvédelmi szervezetünk.

Mit tesz a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány a méhek védelme érdekében?

• Faültetési program A környezetvédelmi szervezetünk rendszeresen szervez megfelelő támogatás fejében lakosság részére faültetési akciókat, mindemellett céges faültetési akciókat is szervez. Az utóbbival több száz fát ültettünk el 2019. őszén.
  • Virágültetési program A faültetési programunk mellett virág-és bokor ültetéssel is hozzájárulunk a zöldebbnél is színesebb természetes környezet megteremtéséhez. Tavaly például a budapesti Margit-szigeten a cigarettacsikk akciónk mellett ültettünk virágokat.
    Virágültetés, szemléletformálás, cigicsikkszedő verseny

• Kertészkedés népszerűsítése A Tudatos tavasz, az jövő öko-nemzedékéért címet viselő tavaszi kampányunk kiemelt eleme a kertészkedés népszerűsítése. Az önellátás fontosságára való figyelemfelkeltés, a bio és vegyszermentes termesztés minél szélesebb körű terjesztése.
    Kerttervezés: 10 tipp a környezetbarát kerthez

A kertben a zöldségek mellett rengeteg virágzó növényt is ültethetünk.

Támogasd a JÖN méhek élőhelyeit létrehozó programját! Adód 1% Minden év május 20.-ig lehet leadni állampolgári adó 1+1% felajánlásokat. Kérjük, hogy az alábbi adószám megadásával támogasd a szervezetünk fentebb említett törekvéseit.
  • Név: Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány
  • Adószám: 18903221-2-41
Felajánlani elektronikusan ügyfélkapun és postai úton lehet. Részletek itt! Anyagi támogatás A szervezetünk lakossági kezdeményezésre létrejött, többszörösen díjazott környezetmegóvással foglalkozó szervezet. Jelenleg (2020.05.20.) 6, azaz hat fő állandó támogatóval rendelkezünk, 13500 forint / hó értékben. Mindemellett időszakos és alkalmi támogatásokat kapunk a lakosságtól. Kérjük, azokat, akiknek módjában áll támogassák a szervezetünk munkájának a sikerességét, az alábbi bankszámla számon: JÖN Alapítvány (Budapest) Számlaszám: 16200151-18537255  – Magnet Magyar Közösségi Bank Zrt. IBAN: HU59 16200151-18537255-00000000 További részletek a „Támogatás” menüpontban. Tárgyi felajánlás Tárgyi adomány felajánlás közel sem olyan gyakori, mint ahogy elsőre gondolná az ember, de a pénzadomány mellett az egyik legnemesebb gesztus. A méhek megsegítésére méhkaptárak és a hozzá szükséges terület és eszközök felhasználását várjuk. További részletek a Tárgyi adomány felajánlás című cikkünkben.

Bízunk benne, hogy a társadalmi összefogás megmentheti a méheket és hosszú ideig a méhek világnapja igazi ünnep lesz és soha nem világ emléknappá.