fbpx
Tennél, de nincs időd a környezetünk megóvására? Támogass minket és elvégezzük helyetted a piszkos munkát!Támogatom a munkátokat!
Méhek világnapja 2020

Május 20. a Méhek világnapja

Méhek világnapja minden év május 20-ára esik, amit 2018. óta ünnepel a világ. Az esemény célja felhívni a figyelmet a méhek kiemelkedő fontosságára.

Egy legenda szerint Albert Einstein, a világhírű fizikus azt mondta a méhekről:

“Ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl”

Annyi biztos, hogy van valóságalapja ennek a kijelentésnek, hiszen szinte minden mezőgazdaságban termelt vagy a konyhakertünkben ültetett növényeiknek szüksége van a méhek áldozatos munkájára, a beporzásra.

Méhek világnapja egy nap a évben, amikor a méhekre szegeződik a figyelem.

Nélkülük nem lenne termés, nem lenne zöldség, gyümölcs az asztalon és az emberiség és az élővilág java része éhen halna.

Miért pont május 20. a Méhek világnapja?

Ezen a napon, (1734.) május 20-án született Anton Janša, az európai méhészet kiemelkedő alakja. Ő volt első osztrák méhészeti iskola egykori vezetője és a kimagasló méhészeti munkásságának állítanak emléket ezzel, amit az Egyesült Nemzetek Szervezete hagyott jóvá.

Az Európai Unió évi méztermelésének 10%-át a magyar méhek adják!

Veszélyben a méhek!

Több civil szervezet, illetve az évek alatt több kezdeményezés indult el a méhek védelme érdekében, hiszen a mezőgazdaságban használt vegyszerek tömegével pusztítják ezt az igen hasznos élőlényt. A sikeres zöld lobbinak hála több országban, így az utóbbi időben az Európai Unióban is több vegyszert betiltottak a méhek védelme érdekében. Ezen sikerek mellett fontos felhívni és megteremteni a méheknek a természetes környezetet és ebben segít a környezetvédelmi szervezetünk.

Mit tesz a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány a méhek védelme érdekében?

• Faültetési program
    A környezetvédelmi szervezetünk rendszeresen szervez megfelelő támogatás fejében lakosság részére faültetési akciókat, mindemellett céges faültetési akciókat is szervez. Az utóbbival több száz fát ültettünk el 2019. őszén.
  • Virágültetési program
    A faültetési programunk mellett virág-és bokor ültetéssel is hozzájárulunk a zöldebbnél is színesebb természetes környezet megteremtéséhez. Tavaly például a budapesti Margit-szigeten a cigarettacsikk akciónk mellett ültettünk virágokat.

Virágültetés, szemléletformálás, cigicsikkszedő verseny
  • Kertészkedés népszerűsítése
    A Tudatos tavasz, az jövő öko-nemzedékéért címet viselő tavaszi kampányunk kiemelt eleme a kertészkedés népszerűsítése. Az önellátás fontosságára való figyelemfelkeltés, a bio és vegyszermentes termesztés minél szélesebb körű terjesztése.

Kerttervezés: 10 tipp a környezetbarát kerthez
    A kertben a zöldségek mellett rengeteg virágzó növényt is ültethetünk.

Támogasd a JÖN méhek élőhelyeit létrehozó programját!

Adód 1%

Minden év május 20.-ig lehet leadni állampolgári adó 1+1% felajánlásokat. Kérjük, hogy az alábbi adószám megadásával támogasd a szervezetünk fentebb említett törekvéseit.

• Név: Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány
  • Adószám: 18903221-2-41

Felajánlani elektronikusan ügyfélkapun és postai úton lehet. Részletek itt!

Anyagi támogatás

A szervezetünk lakossági kezdeményezésre létrejött, többszörösen díjazott környezetmegóvással foglalkozó szervezet. Jelenleg (2020.05.20.) 6, azaz hat fő állandó támogatóval rendelkezünk, 13500 forint / hó értékben. Mindemellett időszakos és alkalmi támogatásokat kapunk a lakosságtól. Kérjük, azokat, akiknek módjában áll támogassák a szervezetünk munkájának a sikerességét, az alábbi bankszámla számon:

JÖN Alapítvány (Budapest)
Számlaszám: 16200151-18537255  – Magnet Magyar Közösségi Bank Zrt.
IBAN: HU59 16200151-18537255-00000000

További részletek a “Támogatás” menüpontban.

Tárgyi felajánlás

Tárgyi adomány felajánlás közel sem olyan gyakori, mint ahogy elsőre gondolná az ember, de a pénzadomány mellett az egyik legnemesebb gesztus. A méhek megsegítésére méhkaptárak és a hozzá szükséges terület és eszközök felhasználását várjuk. További részletek a Tárgyi adomány felajánlás című cikkünkben.

Bízunk benne, hogy a társadalmi összefogás megmentheti a méheket és hosszú ideig a méhek világnapja igazi ünnep lesz és soha nem világ emléknappá.