Adó 1 százalék 2020 a környezetvédelemért

Adó 1 százalék 2020-as felajánlásod alkalmával gondolj a környezetvédelemre és kérjük támogasd a környezetmegóvással foglalkozó JÖN Alapítványunkat.

A szervezetünket ettől az évtől lehet támogatni az állampolgári adófelajánlásokkal, ami a tiszta környezetért tenni akaró emberek számára egy különleges lehetőség is egyben.

Mit támogatsz, ha a JÖN-nek adód az adód 1 százalékát?

• hozzájárulsz a beszédek helyett tettekkel tevékenykedő JÖN fennmaradásához:
    Magyarország egyik legújabb és legaktívabb, alulról szervezett, többszörösen díjazott XXI. századi környezetvédelmi szervezete. A tevékenységei, eseményei és publikációi kapcsán rendszeres szereplő a magyarországi médiában. Tevékenységünk kapcsán tolmácsfunkciót látunk el az emberek és az állami szervezetek közt.
  • hozzájárulsz a Hulladékvadász mozgalom fennmaradásához:
    a szervezetünk által üzemeltetett Hulladékvadász mozgalommal éves szinten több ezer embernek adunk lehetőséget a környezetünk megóvására.
  • hozzájárulsz szemétszedési akciók fennmaradásához:
    éves szinten több tucat szemétszedési akciót szervezünk és több száz szemétszedési akció szervezésében, népszerűsítésében működünk közre;
  • hozzájárulsz országosan népszerű környezetvédelmi és szemléletformáló évszakos kampányok minél magasabb szintű megvalósításához:
    a JÖN évszakos kampányai, edukációs kihívásai szinte minden hónapban emberek százait, ezreit mozdítja meg. Ilyen például a csomagolásmentes május, a cigicsikkmentes február vagy éppen a Ne égess, komposztálj kampányunk is.

Kérjük az alábbi név és adószám használatával támogass minket:

• Név: Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány
  • Adószám: 18903221-2-41

Miért kérjük, hogy támogassatok minket?

A környezetvédelmi szervezetünk elkötelezett híve a hiteles és tevő környezetvédelemnek. Egy teljes egészében alulról szervezett szervezet, állandó, kiemelt partnerek nélkül.

Eddig a JÖN az utóbbi 3 évben kevesebb mint 1 000 000 forint lakossági támogatást kapott, ami megfelel közel 5 köbméteres 20 kommunális konténer árának.

Eddigi tevékenységünket javarészt önerőből, időt és energiát nem spórolva végeztük. Autodidakta módon tanultunk meg honlapokat készíteni, cikket írni, videót vágni, mindezt a témával kapcsolatban érintett drága szakemberek segítsége nélkül.

Adó 1 százalék 2020-as alkalma legyen a környezetvédelemé

Hogyan támogathatod a szervezetünket?

Magánszemélyként dönthetsz arról, hogy a befizetett személyi jövedelemadódnak 1%-át felajánlod egy regisztrált civil szervezetnek. Ezt legkésőbb 2020. május 20-áig az szja-bevallástól függetlenül is megteheted.

Az adó 1 százalék 2020 formai beadásának a lehetőségei:

• NAV készíti az adóbevallásodat:
    Ha a NAV szja oldalán online vagy ha van, ügyfélkapudon keresztül is rendelkezhetsz az 1%-ról pár kattintással május 20-ig. Ha nincs ügyfélkapud, töltsd ki az 19EGYSZA nyomtatványt és 2020. május 20-ig postázd el a területileg illetékes NAV-nak. Az adóbevallás-tervezet online javítása közben is lehetőséged van az 1%-ról rendelkezni.
  • Munkáltatód készíti el az adónyilatkozatodat:
    A 19EGYSZA nyilatkozatot legkésőbb május 10-ig lezárt borítékban adható át a munkáltatónak.
  • Egyéni vállalkozó vagy:
    Az adóbevallásod 19SZJAEGYSZA lapján február 24-ig. Ha a február 25-ig leadott adóbevallásodban nem nyilatkoztál az 1%-ról, május 20-ig még lehetőséged van eljuttatni a nyilatkozatodat a NAV-nak a 19EGYSZA nyomtatványon ügyfélkapun keresztül elektronikusan vagy postai úton a területileg illetékes NAV-nak.
  • Az adóbevallásodat saját magam készíted:
    Elektronikusan rendelkezhetsz a 18SZJA adóbevallás részét képező önálló EGYSZA lapon, vagy az erre a célra kialakított 19EGYSZA jelű önálló nyomtatványon akár elektronikusan, akár postai úton, önállóan megküldheted a területileg illetékes NAV-nak 2020. május 20-ig.

Ha a nyilatkozatokat eseti meghatalmazott kívánja benyújtani, a meghatalmazottnak a nyilatkozathoz csatolnia kell a magánszemély által adott, a nyilatkozat benyújtására jogosító meghatalmazását.

Fontos, hogy a 2020. május 20-ai határidő jogvesztő. Ez azt jelenti, hogy ha ezt követően rendelkezik befizetett személyi jövedelemadója 1%-áról, a rendelkezése érvénytelen és késedelmét igazolási kérelemmel sem mentheti ki.

A civil kedvezményezettek és a kiemelt költségvetési előirányzat javára ugyanakkor továbbra is évenként kell nyilatkozni, mivel ezeket a felajánlásokat csak egy alkalommal, a rendelkezés évében veheti figyelembe a NAV.

Az szja 1%-ról rendelkező nyilatkozatán dönthet úgy, hogy nevét és elérhetőségét a megjelölt civil kedvezményezettel közölje a NAV. Az adatkezelési hozzájárulás és az adatok feltüntetése a rendelkező nyilatkozaton önkéntes, nem feltétele az érvényes rendelkezésnek.

Jövő év januártól a NAV honlapján megtekintheted, hogy az általad idén megjelölt kedvezményezett részesült-e a felajánlott 1%-os összegből. Ha elektronikus tárhellyel rendelkezel, elektronikus úton is tájékoztatnak a felajánlott összeg kiutalásáról.

Adó 1 százalék 2020-as alkalma legyen a környezetvédelemé

Kérünk mindenkit, hogy támogassa adója 1 százalékával a környezetünk tisztaságának és annak megóvásáért tevékenykedő Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítványunkat.