Share:

JÖN a jövő környezetvédelme! – Telekom kisfilmje rólunk

JÖN a jövő környezetvédelme, avagy a hulladékvadászok megmentik a világot! 2018-ban elnyertük a Magyar Telekom Delfin díját fenntarthatósági tudatformálás témakörében, de ez még csak a kezdet.

Az alapítványunkról szóló kisfilmben szervezetünk vezetői, Kertész Balázs és Szebenyi Péter környezetmérnökök beszélnek a jelenről és a jövőbeli tervekről.

„A Hulladékvadász mozgalmat 2016 január elsejével indítottuk útjára, amihez hogy életképes maradjon bejegyeztünk egy alapítványt. És akkor azt találtunk ki, hogy olyan fajta környezetvédelmi alapítványra van szükség, ami aktivizálja az embereket a környezetvédelem jegyében. Ez lett a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány, röviden JÖN Alapítvány.

„A Hulladékvadász.hu-nak a mottója: Hulladékvadász, a legapróbb önkéntes! Tehát mindenkinek kell legyen 5 perce környezetére. Előveszi a mobiltelefonját és a Hulladékvadász applikációt használva lefotózza az illegális hulladéklerakást és elküldi hozzánk. Mi továbbítjuk az önkormányzathoz, aztán elkezdődik a probléma megoldása.” – mondja Szebenyi Péter, a JÖN Alapítvány kuratóriumi elnöke.

„Meg tudjuk vele mozgatni az embereket. Nem csak az eltakarítási oldalon, hanem aktiváljuk most már nagyon nagy számban a bejelentéseket is. A hulladékvadász.hu tevékenysége teljesen országos szintű. A három év alatt a hulladékvadásznak most már körülbelül 3000 bejelentés kaptunk és ebből  körülbelül 1300 bejelentés az ami amiben sikeresen közreműködtek hogy ezzel legyen tüntetve legyen takarítva sajnos ezekhez mindig jön még hozzá pluszban. Úgy állunk most, hogy a szemét nem fogy el. Szemléletváltásra van szükség.” – Kertész Balázs, JÖN Alapítvány alapítója.

Az általunk szervezett Dunamentő kalandon közel 400 önkéntes vett részt és takarította ki velünk a Duna-partot.
Az általunk szervezett Dunamentő kalandon közel 400 önkéntes vett részt és takarította ki velünk a Duna-partot.

„Alapvetően a Delfin Díj arra volt kiírva, hogy a digitális eszközöket hogyan lehet a fenntarthatóság eszméivel összekapcsolni és ez teljesen rá illet. Nekünk fontos a digitalizáció tehát az IT szektor, illetve az IT eszközeinek a használata. A delfin egy újabb elismerés volt a tevékenységünknek, egy újabb lökést adott annak, hogy folytassuk. Jelen állás szerint sincs áldó támogatónk. Mindent önkéntesen, saját zsebből működtetünk, saját időnk feláldozásával és ez még egy plusz erőt adott, hogy ezt folytassuk tovább.” – Szebenyi Péter

„Az applikáció van nagyon sok tervünk van a jövőre nézve. Tulajdonképpen ez egy Androidra lefejlesztett applikáció a lényege az, hogy ha bárki is bele egy illegális hulladéklerakás vagy egy gócpontot, akkor az szépen odamegy lefényképezi és mi ezt egy bejelentés formájában megkapjuk. Jelen pillanatban az applikáció ez csak kifejezetten ennyit tud és erre való. A jövőre nézve vannak olyan terveink, hogy ezt az applikációt újra írjuk, bővítjük és mögé helyezünk egy olyan hulladékgazdálkodási platformot, ami tulajdonképpen az előre menetelünket tovább fogja tudni finanszírozni.

Terveket készítünk egyelőre és fejlesztés előtt állunk avval kapcsolatban, hogy a jövőben talán egy saját telephelyet fogunk tudni üzemeltetni és akkor ezeket a problémákat ki is tudjuk kerülni, hogy ne kelljen bevonni más szerveket. A saját begyűjtése meg tudnánk oldani és saját válogatással a problémát, akkor sokkal több szemétszedés tudnánk szervezni. A fejlesztéseinkhez hozzátartozik, hogy létrehoztunk egy digitális fizetőeszközt és evvel próbáljuk meg majd motiválni az aktivistákat arra, hogy minél több bejelentést tegyenek, minél-minél több szemétszedési akcióban vegyenek részt és a harmadik lehetőség pedig a plogging… „ – folytatja Kertész Balázs.

„Ami arról szól, hogy az embereket rávesszük arra, hogy a környezettudatosságát ne csak abba élje ki, hogy csak szedi a szemetet, hanem sportoljon is közben. A plogging 2018 év elején robbant be a köztudatba. Nem csak Magyarországon, máshol is terjed és az alapítványunk az, aki úgymond a mellére tűzte ki a plogging hazai népszerűsítését.” – Szebenyi Péter

„A JÖN Alapítvány és a hulladékvadász mottója, hogy Legyen tisztább, élhetőbb és környezettudatosság Magyarország!” – momdta ela végszót, illetve alapítványunk mottóját, Kertész Balázs.

JÖN a jövő, vagyis mi nagyon reméljük, hogy tevékenységünkkel hozzá tudunk járulni nem csak Hazánk, hanem a világunk megmentéséhez is.

Támogasd környezetvédelmi munkánk fennmaradását paypal-on vagy banki átutalással.

[wpedon id=”1209″]

svg Scroll To Top