Föld napja 2018 – április 22.

Föld napja 2018 – Legyen vége a műanyag-szennyezésnek! Ezzel a felhívással szerveznek világszerte rendezvényeket és szólítják fel a bolygó lakosságát a mihamarabbi globális cselekvésre a műanyaghulladék ellen.

A XXI. század pestisének is tartott műanyaghulladék globális mértéke szinte az élővilág minden részvevőjét érinti. Leglátványosabban és legsúlyosabban a tengerek, óceánok élővilágát érinti a műanyaghulladék és kimondottan az abból keletkező mikroplasztik. A Hulladékvadász youtube csatornánkon korábban be is mutattuk az óceáni szemétszigetek keletkezésének valódi okait, szövődményeit.

Évente nagyjából nyolcmillió tonna műanyaghulladék kerül az óceánokba, rengeteg tengeri madár, emlős, tengeri teknős és egyéb teremtmény halálát okozva. Az Ellen MacArthur Alapítvány jelentése szerint a szükséges intézkedések hiányában 2050-re több műanyaghulladék lesz az óceánokban, mint hal.

A Föld napja mozgalmát egy amerikai egyetemista alapított  1970-ben. Magyarország első alkalommal  1990-ben csatlakozott a Nemzetközi akciósorozathoz.

Legyen vége a műanyag-szennyezésnek! – a Föld napja 2018 jelmondata, amit a Earth Day Network szervezete hirdetett meg erre az évre. Felhívásuk és petíciójuk hulladekvadasz.hu -n itt olvasható.

Környezetvédelmi ünnepek listája.