Víz Világnap – Március 22.

A víz világnap egy évente ismétlődő esemény, melyet 1993 óta minden év március 22-én tartanak meg. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

A világnapot 1992-ben, a Rio de Janieróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése. Magyarország Köztársasági Elnöke, Dr. Áder János az ENSZ-ben már több alkalommal felszólalt a vizeink védelme mellett, a vizeket ért szennyezések ellen. Gyors és hathatós beavatkozásokat sürgetett a napról napra fogyó vízkészleteink megvédése érdekében.

Részlet Áder János köztársasági elnök beszédéből a 8. Víz Világfórum megnyitó ülésén, a Vízügyi Elnöki Testület jelentésének bemutatóján Brazíliavárosban

“Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A víz drámáját eddig félvállról vette a világ. A közös cselekvés azonban nem halogatható tovább. A VET jelentését a világ minden vezetője megkapta. A jelentés üzenetei remélhetően a média csatornáin keresztül mindenkihez eljutnak, és mindenkit cselekvésre ösztönöznek, mert – ahogy jelentésünkben is fogalmaztunk – a víz valóban élet és halál kérdése.”

A Víz Világnap egyértelműen rámutat arra, hogy vízkészleteink mennyisége rohamosan fogynak és emiatt fokozottan védenünk kell azt, a jövőnk a tét.

Nevezetes környezetvédelmi világnapok itt.