Erdők Világnapja – Március 21.

Az Erdők Világnapja alkalmát minden év március 21-én ünnepeljük. Az ENSZ 2013-ban hozta létre eme jeles napot a Föld tüdejét alkotó erdők tiszteletére.

Az erdő a Föld tüdeje, nélküle nem lehetne oxigén alapú élet a bolygón. Létezése során szén-dioxidot köt meg, oxigént termel, árnyat ad, párologtatással hűti a Föld felszínét, az egészséges vízkörforgás egyik kulcsszereplője. Az erdők lassítják a klímaváltozást, szűrik a por- és zajszennyezést, segítik a talajmegőrzést és élőhelyet nyújtanak számos embernek, állatnak, hasznos beporzónak.

8000 éve még a Föld szárazföldi területeinek felét borította erdő, ma már csak alig egyharmadát. Minden percben egy futballpályányi erdő tűnik el a Földről, és velük több 100 erdei állat- és növényfaj minden egyes nap! – forrás fna.hu.

Az erdők folyamatosan változó, élettel teli, összetett ökológiai rendszerek – a biológiai sokféleség legnagyobb őrzőiként a szárazföldi állat- és növényfajok több mint 80%-ának adnak otthont. Munkát, élelmet és menedéket adnak közel 1,6 milliárd embernek, és nem csak fával és élelemmel látják el az emberiséget.

A nemzetközi Erdők Világnapja alkalmával a világ több pontján figyelemfelkeltő rendezvények, események kerülnek megrendezésre, hogy nagyobb figyelmet kaphassanak az erdőket veszélyeztető anomáliák. Többek közt az illegális fakivágások, a trópusi esőerdők kiirtása, vagy éppen az illegális hulladéklerakások elszaporodása erdős területeken.

Hamarosan faültetési programot indítunk, amihez aktivistákat, részvevő csoportokat keresünk. Ha te is csatlakoznál csapatunkhoz ide kattintva teheted meg.