Támogasd környezetünk megmentését, a Magyarország legaktívabb környezetvédő szervezetét, a JÖN Alapítványt.

A JÖN Alapítvány Magyarország egyik legújabb és legaktívabb, többszörösen díjazott XXI. századi környezetvédelmi szervezete. A tevékenységei, eseményei és publikációi kapcsán rendszeres szerepelő a magyarországi médiában. Kiemelten szoros az együttműködése a mindenkori magyar állammal, egyfajta tolmácsfunkciót ellátva az emberek és az állami szervezetek közt. Az alapítvány üzemelteti a Hulladekvadasz.hu és a Szemétszedés.hu honlapot. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Boldog karácsonyt kívánunk

Boldog karácsonyt kívánunk, a JÖN Alapítvány teljes csapata. Reméljük, hogy mindenkinek szeretetben, békességben telik majd a karácsony.

Az alapítványunk a közösségi médián végzett nem reprezentatív felmérése szerint a lakosság döntő többsége a vágott fenyőt részesíti előnyben. A közhiedelmekkel ellentétben a vágott fenyő sokkal környezetbarátabb a műfenyőnél, hiszen már több tanulmány is készült arról, hogy a műfenyő előállítása káros a környezetre.

Boldog karácsonyi ünnepeket kívánunk és kellemes fenyő illatot.
Boldog karácsonyi ünnepeket kívánunk és kellemes fenyő illatot.

A műfenyő többsége PVC-ből, azaz a polivinilklorid nevű műanyagból gyártják. A PVC nehezen újrahasznosítható,  gyártása során rákkeltő anyagok szabadulnak fel (pl. dioxin, hidrogén-klorid), ráadásul a tűlevelek kialakításához egészen néhány évvel ezelőttig ólomvegyületeket is használtak.

A képen Szebenyi Péter, JÖN Alapítvány elnöke látható egy 20 éve kiültetett cserepes fenyő társaságában. / Fotó: jonalapitvany.hu
A képen Szebenyi Péter, JÖN Alapítvány elnöke látható egy 20 éve kiültetett cserepes fenyő társaságában. / Fotó: jonalapitvany.hu

A vágott fenyők döntő hányada Magyarországon éppen erre az alkalomra termesztett fenyőfák. Előnye, hogy termesztés során oxigén kerül a levegőbe, illetve munkát és megélhetést biztosít a termesztőjének. Továbbá a fenyőfa 100%-ig környezetbarát és komposztálható, ellentétben a műfenyővel, aminek az újra hasznosítása is nehézkes.

A JÖN Alapítvány környezetbarát karácsony pártján áll. Ezért a vágott vagy cserepes (földlabdás) fenyőt javasolja karácsonyfának.

Mindenkinek boldog karácsonyt kívánunk!