Blog Image

Füst-öl, avagy az illegális hulladékégetés ROSSZ! – 2017

A füst-öl, avagy a JÖN Alapítvány téli kampánya a fűtési szezonban tapasztalt hulladékégetés ellen, amiben felhívja a lakosság figyelmét az illegális hulladékégetés veszélyeire.

Közös ügyünk, hogy tegyünk ellene, hiszen a társadalom minden egyes tagját, szegényt és gazdagot is egyaránt érint. A hulladék égetése által a légtérbe kerülő mérgező anyagok súlyos megbetegedéseket okozhatnak.

Az illegális hulladékégetés ROSSZ!

A téli fűtési szezon javában tart, habár viszonylag enyhe telünk ellenére is sokan hulladékkal égethetnek. Ezért figyelemfelkeltő kampányt hirdet a JÖN Alapítvány, amiben a lakosságot minél szélesebb körben igyekszik tájékoztatni a hulladék égetésének a veszélyeiről. 2018 #1 MTI közleményünk a témában ide kattintva olvasható.

A JÖN Alapítvány Füst-öl kampányát elsősorban az internet adta lehetőségek kihasználásával végezi, illetve vár minden olyan szervezetet (állami vagy civil), akik szívesen csatlakoznának a kampányhoz.

Mint tudjuk a füst nem válogat. Szegényt és gazdagot egyaránt érinti. Ha tetszik, ha nem ez országos probléma, amit csak az ország együtt tud megoldani.

Az ÁNTSZ szerint a háztartásokban általánosságban az alábbi hulladékokat égetik el:

• műanyag italcsomagolás és egyéb PVC műanyaghulladék
  • textilipari hulladékok
  • import bálás használt ruha
  • műgyantát, műanyagot, festéket tartalmazó farostlemez, rétegelt lemez, bútor és nyílászáró
  • gumiabroncs
  • kábelek
  • kerti hulladékok
  • színes, fényes papír hulladékok

A dioxinok, a furán származékok, valamint a füstben jelenlévő fémek az égés során keletkező porral együtt leülepednek a talajra, a növényzetre, és a tápláléklánc révén is bejuthatnak az emberi szervezetbe. – írja az ANTSZ.hu

Amire különösen érdemes odafigyelünk

• Használjunk megfelelő tüzelőanyagot (hasított, lehetőleg száraz tűzifa, fabrikett, fapellet, kezeletlen papír)
  • Használjunk a lakóingatlannak és az alkalmazott tüzelőanyagnak megfelelő tüzelőberendezést.
  • Fokozzuk a lakóépület energiahatékonyságát (homlokzati szigetelés, nyílászárók cseréje)
  • Ne égessünk hulladékot és erre hívjuk fel a környezetünkben élők figyelmét is, tekintettel az egészségkárosító hatásra!

Ha a szomszédunk hulladékkal tüzel, az alábbi jogszabályok lehetnek a segítségünkre:

• 306/2010. (XII.23.) Kormány Rendelet 36. § részletezi a  levegőtisztaság-védelmi ügyekben eljáró hatóságokat
  • a panaszokról és a közérdekű bejelentésekről szóló 2013. évi CLXV. Törvény

Hulladékégetéssel kapcsolatban az alapítvány által üzemeltetett Hullakvadasz.hu is rendszeresen foglalkozik. Korábban az oldalra az alábbi hulladék égetéssel kapcsolatos bejelentés érkezett, ami kiválóan leképezi ezt a mindennapi problémát.

A bejelentéssel kapcsolatos cikk ide kattintva elérhető.

Tags: